Skip to main content

Zapotrzebowanie na witaminy oraz składniki mineralne różni się ze względu na płeć. Kobiety ze względu na inny styl życia, macierzyństwo czy nawyki dietetyczne potrzebują innych preparatów niż mężczyźni.

Wśród składników, które szczególnie docenią panie, znajdują się wyciągi z ziół oraz kwas foliowy. Witaminy CE wykazują silne działanie przeciwutleniające, co za tym idzie chronią komórki ciała przed szkodliwym wpływem stresu oksydacyjnego. Witaminy B6 oraz B12 biorą udział w prawidłowym przebiegu procesów krwiotwórczych – są niezbędne do tworzenia czerwonych ciałek krwi. Kobiety planujące macierzyństwo docenią pozytywny wpływ cynku na płodność.

Styl życia współczesnych kobiet nie sprzyja zachowaniu równowagi

We współczesnym świecie, w którym wszystko przyspieszyło, wiele kobiet na co dzień łączy kilka skrajnie różnych ról, starając się jednocześnie zachować balans, równowagę psychiczną i dobry wygląd.

Godzenie życia prywatnego z zawodowym jest bardzo trudne, zwłaszcza dla ambitnych i wymagających wobec siebie kobiet, które często nie chcą rezygnować z żadnej ze swoich ról. Dodatkową presję nakłada na nie społeczeństwo. Fakty i realizm niestety rzadko są odzwierciedlane w kulturze masowej, z którą chcąc nie chcąc, na co dzień obcujemy i która w dużej mierze kształtuje społeczne wyobrażenia i wymagania.

Businesswoman w biurze

Rys.1 Współcześnie kobiety łączą wiele ról

W rzeczywistości bardzo trudno jest być odnoszącą sukcesy zawodowe businesswoman, która jednocześnie jest w stanie zadbać należycie o swoją liczną rodzinę, zapewnić jej środowisko sprzyjające budowaniu relacji, a to wszystko z uśmiechem na ustach, w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Kobiety, przytłoczone codziennymi obowiązkami, zapominają o sobie i wiele z nich ma skłonność do przedkładania dobra bliskich nad swoje. W rezultacie mogą borykać się z nieprawidłowym poziomem witamin i składników mineralnych, które wpływają na ich dobre samopoczucie.

Różnice w zapotrzebowaniu witamin i składników mineralnych w zależności od płci

Nieprawidłowy poziom witamin w społeczeństwie jest powszechny. W zależności od diety, wieku, stylu życia, a nawet miejsca zamieszkania może być on różny.

W licznych badaniach prowadzonych na terenie Polski w poszczególnych latach autorzy wskazywali, że poziom witamin i składników mineralnych znacznie się różni w zależności od regionu zamieszkania i poziomu zamożności. Obserwując zmiany społeczno-ekonomiczne, które zaszły w ciągu ostatnich kilkunastu lat, można by zaryzykować stwierdzenie, że te czynniki straciły na istotności. Czy jest tak rzeczywiście? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna.

W badaniu przeprowadzonym na grupie mieszkańców Warszawy (zarówno kobiet, jak i mężczyzn), autorzy wykazali znaczące nieprawidłowości w zakresie poziomu mikroelementów i witamin koniecznych do prawidłowego funkcjonowania. Autorzy badania zastosowali metodę trzydniowego bieżącego notowania. Na czym ona polega?

Naukowcy poprosili osoby biorące udział w badaniu, by na podstawie szczegółowych wytycznych notowały rodzaj pokarmu i jego gramaturę. Dzięki temu możliwe było oszacowanie ilości przyjmowanych w pokarmie składników odżywczych oraz witamin i mikroelementów. Prawidłowo zbilansowana dieta dostarcza wszystkich koniecznych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych – białek, tłuszczy i węglowodanów, oraz witamin i składników mineralnych.

Wyniki badania świadczą o tym, że dieta mieszkańców Warszawy, którzy zgodzili się wziąć udział w eksperymencie, jest zbilansowana nieprawidłowo. Spożycie witaminy B1 było o około 40% niższe od zalecanego. Poziom spożycia witaminy C, B2, PP oraz B6 również nie był wystarczający – na podstawie jadłospisów wykazano, że jest on od 20 do 30% zbyt niski w stosunku do norm dla populacji Polski.

Jeśli chcesz prowadzić zrównoważony styl życia, w pierwszej kolejności skup się na diecie i aktywności fizycznej. Zwiększ podaż wody, warzyw i owoców oraz dobrej jakości mięsa. Zadbaj o to by w diecie znajdowały się produkty mleczne i nieprzetworzone węglowodany np. ciemne pieczywo czy kasze.

Sposób odżywiania jest skorelowany bezpośrednio z płcią. Utarło się, że kobiety pomimo pełnienia wielu ról życiowych i społecznych oraz wysokiego poziomu stresu i braku czasu odżywiają się w sposób zapewniający im odpowiednią podaż składników mineralnych i witamin.

Niestety wyniki badania „Nawyki żywieniowe kobiet i mężczyzn w wieku 30+” autorstwa Edyty Suligi pozwalają sądzić, że zarówno mężczyźni, jak i kobiety mogą mieć nieprawidłowy poziom witamin i składników mineralnych. Bez względu na płeć należy przyjrzeć się jej i zweryfikować swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe, uzupełnienie codziennych posiłków dodatkową porcją owoców czy warzyw zaprocentuje lepszym samopoczuciem.

Witaminy dla kobiet – Które z nich są szczególnie ważne?

Jak wcześniej wspomniano, zapotrzebowanie na witaminy i makro- oraz mikroelementy różni się w zależności od płci. Część witamin jest ważna zarówno dla kobiet, jak i dla mężczyzn, są to np.:

  • Witamina C – pełni ważną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jednak jej roli nie można sprowadzać jedynie do tego. Witamina C przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, pomaga też w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych i chroni przed stresem oksydacyjnym. Według badań witamina C pomaga również w regeneracji zredukowanej formy witaminy E.
  • Witamina E – podobnie jak jej poprzedniczka bierze udział w aktywnej ochronie komórek ciała przed stresem oksydacyjnym.
  • Selen – jego pozytywny wpływ na ciało szczególnie docenią kobiety, które walczą o piękne włosy i paznokcie, selen pomaga zachować je w zdrowiu. Ten składnik bierze również udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz tarczycy. Podobnie jak opisane wyżej witaminy C i E chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
  • Witamina B6 – witamina B6 bierze udział w procesie syntezy cysteiny. Jest również istotnym składnikiem dla utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Pomaga w produkcji czerwonych krwinek (erytrocytów) aż w utrzymaniu funkcji psychologicznych. Witamina B6 pomaga w budowaniu i prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
  • Witamina B12 – bierze udział w procesie podziału komórek, oprócz tego, podobnie jak witamina B6 bierze udział w produkcji czerwonych ciałek krwi (erytrocytów). Funkcję witaminy B12 docenią osoby odczuwające zmęczenie i znużenie. Udowodniono, że pełni ona rolę w zmniejszeniu odczuwania uczucia zmęczenia.
  • Cynk – pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia, bierze udział w podziałach komórkowych i chroni organizm przed negatywnymi skutkami działania stresu oksydacyjnego. Cynk jest również składnikiem wykorzystywanym przez organizm w procesach budowania odporności. Kobiety planujące macierzyństwo docenią cynk za jego rolę w płodności i prawidłowym przebiegu funkcji rozrodczych. Odpowiedni poziom cynku jest niezbędny do prawidłowej syntezy DNA.

Na dobre samopoczucie i ładny wygląd

Gęste włosy, mocne paznokcie – poznaj moc ziół

Jędrna skóra i gęste włosy dla wielu kobiet są atrybutami nierozerwalnie związanymi z kobiecością. Upływ czasu i niezdrowy styl życia mogą negatywnie wpływać na kondycję skóry i włosy. Wiele kobiet szuka składników aktywnych w zaawansowanych technologicznie dermokosmetykach. Niestety ich działanie ogranicza się do wierzchnich warstw skóry.

Skrzyp polny jest zielem od dziesięcioleci znanym ze swojego pozytywnego wpływu na włosy i paznokcie. Jeszcze kilkanaście lat temu popularne było zbieranie skrzypu rosnącego przy drogach, suszenie go, a następnie parzenie z niego herbatki, która pita regularnie wspiera włosy, skórę i paznokcie.

Skrzyp nadal jest doceniany przez kobiety, farmaceutów i specjalistów zajmujących się poszukiwaniem roślinnych źródeł składników wzbogacających dietę i składy kosmetyków.

Niestety ze względu na pogarszającą się sytuację ekologiczną i znaczne zanieczyszczenie terenu obecnie nie poleca się samodzielnego szukania ziół, zbierania ich i parzenia. Tereny, na jakich rosną, mogą być znacząco zanieczyszczone np. metalami ciężkimi. Rośliny, które rosną w skażonym środowisku, mają zdolność do kumulowania szkodliwych związków, a następnie ich oddawania w naparach i odwarach.

Jeśli chcesz czerpać z siły roślin, wybierz preparat z apteki. Wyciąg ze skrzypu polnego może istotnie pozytywnie wpływać na kondycję włosów i paznokci.

Wybierając preparat witaminowy, który zawiera już wyciąg ze skrzypu, wszystkie składniki przyjmujesz razem, w wygodnej formie.

Jak wybrać witaminy dla kobiet?

Obecnie kobiety odgrywają wiele ról jednocześnie. Wymusza to konieczność stałego skupienia, uwagi, poświęcania mnóstwa energii i bardzo wysokiego poziomu zaangażowania. Wiele obowiązków i szybkie tempo życia sprawiają, że kobiety szukają wygodnych rozwiązań, które będą działać kompleksowo. Chcą jednocześnie dbać o zdrowie oraz urodę i mieć pewność, że dostarczają sobie wszystkich niezbędnych witamin.

Jak wybrać witaminy dla kobiet

Rys. 2. Odpowiednio dobrane witaminy dla kobiet to recepta na zdrowie i piękno

Wybierz preparat, o którym będziesz pamiętać codziennie

Wybierając preparat z witaminami, weź pod uwagę swoje nawyki, organizację czasu, obowiązki, z jakimi codziennie się borykasz. Większość kobiet nie dysponuje wystarczającą ilością czasu, by codziennie pamiętać o kilku preparatach. Przyjmują je regularnie przez kilka dni, a następnie przez natłok codziennych obowiązków, zapominają o nich i przez wiele miesięcy nie uzupełniają poziomu witamin.

Kluczem do zachowania prawidłowego poziomu witamin i składników mineralnych jest dieta, a ta jak wynika z badań populacyjnych często odbiega od ideału. W codziennym pośpiechu konieczność przygotowywania posiłków i regularne jedzenie dla wielu osób może być trudnością pozornie nie do przejścia.

Pozytywną wiadomością jest to, że wdrożenie drobnych zmian w kwestii nawyków i organizacji zakupów oraz przygotowywania posiłków może ułatwić zarządzanie tym tematem i zmniejszyć ryzyko występowania nieprawidłowego poziomu witamin oraz ważnych dla równowagi składników mineralnych.

Pamiętaj, że podstawą zdrowego stylu życia jest dieta, jeśli jednak decydujesz się na wsparcie preparatami witaminowymi pamiętaj, że kluczem do ich prawidłowego działania jest systematyczność. Kobietom, które mają z nią problem i zdarza się im zapominać o regularnym przyjmowaniu witamin, zaleca się preparaty multiwitaminowe – łatwiej jest zadbać o prawidłowy poziom witamin i składników dodatkowych, kiedy wystarczy o nich pamiętać raz dziennie.

Zadbaj o wygodną formę podania witamin

Wiele osób ma problem z przełykaniem dużych tabletek. Część preparatów witaminowych czy zawierających wyciągi ziołowe ma postać dużych, niewygodnych do połknięcia tabletek. W codziennym pośpiechu ważne jest, by przyjmowane witaminy miały formę, którą akceptujesz.

Nie wybieraj kompozycji witamin, których ze względu na formę aplikacji nie będziesz chciała przyjmować, wybierz witaminy w akceptowalnej dla Ciebie formie, np. tabletek musujących, które mają przyjemny owocowy smak i szybko rozpuszczają się w porcji wody.

Zrezygnuj z preparatów z dodatkiem cukru

Każdego dnia wraz z dietą dostarczasz sobie nie tylko składników odżywczych pozytywnie wpływających na twoje zdrowie.

Bodaj najpowszechniejszą taką substancją jest cukier. Cukier znajduje się w żywności przetworzonej, słodyczach, owocach i napojach. Dokładna analiza składów produktów powszechnie dostępnych w sklepach nie napawa optymizmem, dodatek cukru można znaleźć nawet w przyprawach czy wielu wytrawnych daniach gotowych – nie spodziewałabyś się w nich słodkiego ulepku, prawda?

Niestety wysoka zawartość węglowodanów prostych w diecie nie sprzyja dobremu samopoczuciu. Wybierając preparat, który ma służyć i urodzie, zwróć uwagę na to, czy nie zawiera niepotrzebnych składników dodatkowych. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ogranicz się do świeżych owoców lub domowych słodyczy, które zamiast cukru mogą zawierać zamienniki – ksylitol lub stewię.

Zrezygnuj z preparatów z dodatkiem cukru

Rys. 3. Ograniczaj cukier w diecie, wybieraj witaminy dla kobiet, które nie zawierają cukru

Powszechna witamina C

W społeczeństwie pokutuje przekonanie, że wraz z upowszechnieniem się dostępu do świeżych owoców i warzyw przez cały rok zniknął problem złego poziomu witaminy C. Rzeczywiście przypadki nieprawidłowego poziomu tej witaminy praktycznie wcale nie występują w społeczeństwie. Część jednak osób, zwłaszcza stroniących od spożywania świeżych owoców i warzyw powinna mocniej przyjrzeć się posiłkom, które spożywają i zweryfikować dotychczasowe nawyki żywieniowe.

Bardzo ważna jest jakość warzyw i owoców, które spożywasz. Jeśli przykładasz szczególną uwagę do tego, by nie dopuszczać do niedoborów witaminy C, powinnaś wiedzieć, że jej zawartość w warzywach i owocach waha się. Zmienia się w zależności od pory roku, przebiegu procesu wegetacji (nasłonecznia, temperatury, długości trwania sezonu itp.) oraz twoich nawyków związanych z przetwarzaniem potraw.

Aby zapobiec istotnym stratom, staraj się mrozić owoce, które planujesz zjeść później. Nie obieraj ich również wcześniej i staraj się wrzucać je do wrzącej wody podczas gotowania – maksymalnie skrócisz czas przebywania warzywa czy owoców w wodzie, a co za tym idzie zmniejszysz utratę witaminy C.

Mrożenie owoców

Rys. 4. Mrożenie pozwala zachować część witaminy C w owocach

Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na witaminę C?

W przypadku dorosłego człowieka dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi 80 mg. Ta wartość jest stała dla wszystkich osób dorosłych. Palacze i osoby bardzo aktywne fizycznie np. zawodowo uprawiające sport mogą mieć niższy poziom witaminy C. Wynika to z faktu, że jest ona wypłukiwana z organizmu (u sportowców) lub przyswaja się z trudem (u nałogowych palaczy). Jeśli jesteś jedną z tych osób zwróć szczególną uwagę na to czy poziom witaminy C w twoim organizmie jest prawidłowy.

Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na witaminę C

Rys. 5. Prawidłowy poziom witaminy C sprawia, że masz energię i nie odczuwasz ciągłego zmęczenia

Jakie są źródła witaminy C?

Witaminę C znajdziesz głównie w owocach i warzywach. Powszechnie sądzi się, że bogatym jej źródłem są kwaśne owoce cytrusowe, np. cytryna. W rzeczywistości wiele warzyw i owoców zawiera większą ilość witaminy C niż cytrusy, przykładem są słodkie truskawki i… papryka!

Źródła witaminy C

Rys. 6. Cytryny są świetnym dodatkiem do wody, który sprawia, że pijemy ją chętniej. Jeśli szukasz źródła witaminy C, wybierz raczej czerwoną paprykę lub nać pietruszki

Niewielkie ilości tej substancji znajdują się w mięsie i nabiale. Poniżej znajdziesz tabelę, w której wyszczególniono niektóre źródła witaminy C w diecie, warto wdrożyć je do swojego codziennego menu:

Składnik pokarmowy Zawartość witaminy z w mg/100 g świeżego produktu
papryka 125–200 mg
truskawki 46–90 mg
nać pietruszki 269 mg
owoce dzikiej róży 250–800 mg
brukselka 65–145 mg
czarna porzeczka 150–300 mg
brokuły 65–150 mg

Ciekawostką są produkty nieoczywiste, których nie spożywa się tradycyjnie, ale które zawierają bardzo wysokie ilości witaminy C – niedojrzałe orzechy włoskie zawierają aż 3000 mg witaminy C w 100 g, a szpilki sosny od 150 do 250 mg. Trudno jednak wyobrazić sobie ich regularne spożywanie, w takich przypadkach warto rozważyć suplementację łatwym do przyjęcia preparatem multiwitaminowym.

Wykorzystaj roślinne wyciągi!

Roślinne wyciągi są od tysiącleci znane ze swoich dobroczynnych właściwości. Już w starożytności korzystano z właściwości kurkumy i czosnku. Wiele ziół znanych w tradycyjnej medycynie ludowej jest wykorzystywanych obecnie w medycynie uniwersyteckiej i farmakologii.

Substancje roślinne pomagają regulować pracę serca, układu wydzielniczego czy pokarmowego. Po wielu latach badań udowodniono przekazywane z ust do ust podania o cudownych właściwościach wyciągów i odwarów z roślin. Teraz są one dostępne w łatwej do zaaplikowania formie i w farmakologicznej czystości. Przeczytaj też: Adaptogeny – czym są i jakie mają działanie oraz zastosowania

Skrzyp polny na skórę i paznokcie

Wyciąg ze skrzypu polnego zawiera składniki, które od lat są znane z pozytywnego wpływu na włosy. Samodzielne przygotowywanie odwaru, a wcześniej pozyskiwanie ziela skrzypu, które jest bezpieczne i rosło w kontrolowanych warunkach, jest bardzo trudne, właściwie wydaje się, że w obecnych czasach niemożliwe.

Jak skrzyp polny wpływa na zdrowie

Rys. 7. Wyciąg ze skrzypu polnego zawiera składniki, które od lat są znane z pozytywnego wpływu na włosy.

Jeśli chcesz skorzystać z dobroczynnych właściwości skrzypu, jednocześnie nie poświęcając cennego czasu na przygotowywanie naparu z tej rośliny, wybierz odpowiednio zbalansowany preparat witaminowy. Większość preparatów z witaminami dla kobiet ma za zadanie dbać o twoje zdrowie, część z nich zawiera również składniki dodatkowe, które mogą przyczynić się do poprawy wyglądu skóry, włosów czy paznokci.

Guggul – żywica z balsamowca indyjskiego

Guggul to oleożywica otrzymywana z drzewa balsamowca indyjskiego. Guggul jest znany ze swoich niezwykłych właściwości prozdrowotnych od tysięcy lat. Pierwsze doniesienia o tym rodzaju żywicy pochodzą z około 2000 r. p.n.e. W medycynie indyjskiej (ajurwedzie) miał szereg różnorodnych zastosowań.

Obecnie po szczegółowych badaniach dotyczących tego składnika jego działanie poznano lepiej i wykorzystuje się go również w zmniejszaniu dolegliwości dotyczących funkcjonowania wielu organów. Guggul ma również pozytywny wpływ na funkcjonowanie systemu odpornościowego.

Guggul - wpływ na zdrowie

Rys. 8.

Witaminy dla kobiet – podsumowanie

Preparat witaminowo-mineralny dla kobiet różni się od tego przeznaczonego dla mężczyzn. Oprócz witamin i mikroelementów, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich dorosłych, preparat dla kobiet powinien zawierać składniki dodatkowe. Wśród nich znajdują się np. kwas foliowy, wyciągi roślinnekoenzym Q10.

Wybierz preparat, który zawiera wszystkie potrzebne składniki i jest łatwy do przyjęcia. Osobom, które mają problem z połykaniem kapsułek i tabletek, rekomenduje się preparaty rozpuszczalne, np. witaminy w formie musujących tabletek o owocowym smaku.

Pamiętaj, że pomimo rozwoju technologii wciąż wiele możemy czerpać z natury. Roślinne wyciągi, np. ze skrzypu polnego, czy żywica guggul pomogą poczuć Ci się lepiej.

Bibliografia

  1. Janda K., Kasprzak M., Wolska J., Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, „Pomeranian Journal of Life Sciences” 2015, nr. 61, t. 4, s. 419–425.
  2. Konopacka M., Rola witaminy C w uszkodzeniach oksydacyjnych DNA, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2004, nr. 58, s. 343–348.
  3. Mazurek A., Jamroz J., Vitamin C stability in fruit juices and black currant nectar during storage, „Acta Agrophysica” 2010, nr. 16, t. 1, s. 93–100.
  4. Palich, P., Pukszta, T., Zmiany zawartości witaminy C mrożonych warzyw i owoców w czasie przechowywania, „Chłodnictwo: organ Naczelnej Organizacji Technicznej” 2001, nr. 7, t. 36, s. 43–45.
  5. Suliga E., Nawyki żywieniowe kobiet i mężczyzn w wieku 30+, „Studia Medyczne” 2012, nr. 28, t. 4, s. 43–50.
  6. Dybkowska E., Świderski F., Waszkiewicz-Robak B., Zawartość witamin w diecie dorosłych mieszkańców Warszawy, „Rocznik Państwowego Zakładu Higieny” 2007, nr. 58, t. 1, s. 211–215.
  7. Niedworok J., Skrzyp polny – biologia, skład chemiczny, działanie farmakologiczne, „Wiadomości Zielarskie” 2001, nr. 43, t. 07–08, s. 23–24.
  8. Staniewska P., Wojciechowska M., Grzegorczyk-Karolak I., Guggul – roślinne panaceum z Indii, „Farmacja Polska” 2020, nr. 75, t. 12, s. 664–675.

Zrównoważona dieta i zdrowy tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia.