Skip to main content

Dzieci potrzebują wielu składników odżywczych do prawidłowego wzrostu i rozwoju. To nie tylko białka, tłuszcze i węglowodany, ale również witaminy oraz minerały. Ich podstawowe źródło powinna stanowić zdrowa, zbilansowana dieta oparta na świeżych warzywach i owocach, mleku i produktach mlecznych, pełnych ziarnach, a także mięsie i rybach. Jeśli dziecko z różnych przyczyn nie może stosować takiego jadłospisu, należy skonsultować z lekarzem odpowiednią suplementację.

Multiwitaminy dla dzieci – co to takiego?

Multiwitamina stanowi kompleks witamin, które zawarto w jednym suplemencie diety. Charakteryzuje się wygodą zażywania, ponieważ nie trzeba przyjmować szeregu różnych preparatów. W ten sposób ogranicza się spożycie zbędnych substancji. To szczególny atut w przypadku dzieci, które mogą nie być chętne do spożywania wielu tabletek, a ich układ pokarmowy jest bardziej wrażliwy. Multiwitaminy dla dzieci charakteryzują się starannie dobranymi kompozycjami składników w taki sposób, aby uzupełnić dietę dziecka. Uwzględniają również odpowiednie dawki bezpieczne dla określonego wieku dziecka. 

Najlepszy zestaw witamin dla dzieci

Pamiętaj, że multiwitaminy dla dzieci nie stanowią zamiennika pełnowartościowej diety i zdrowego stylu życia. Najlepsze witaminy dla dzieci to zawsze te pochodzące z żywności. W pierwszej kolejności postaw na naturalne witaminy dla dzieci, czyli świeże, nieprzetworzone produkty spożywcze. Nie dopuść, by codzienny jadłospis pociechy wypełniały fast foody, gotowe dania i słodycze, ponieważ są one pozbawione wartości odżywczych. W codziennej diecie dziecka powinny gościć:

  • Świeże warzywa – to nie tylko ogórek i pomidor. Ważne są także zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, sałata, jarmuż, brokuły, brukselka czy natki. Staraj się podawać dziecku jak najwięcej warzyw bez obróbki termicznej, ponieważ wtedy zawierają najwięcej witamin i minerałów. Te, które wymagają gotowania, świetnie sprawdzą się w zupach, na przykład dynia.
  • Owoce – dzieci chętnie jedzą je ze względu na słodki smak. Warto jednak zadbać o to, by dobór owoców był zróżnicowany i uwzględniał zarówno banany, jak i cytrusy oraz owoce jagodowe. Lepiej unikać suszonych i liofilizowanych owoców, które zawierają dużo cukru i mało wartości odżywczych.
  • Mleko i produkty mleczne – sery, jogurty i kefiry to zdrowe źródło białka, ale również witamin i minerałów w diecie dziecka. Świetnie komponują się zarówno ze słodkimi, jak i ze słonymi dodatkami.
  • Mięso – wybieraj chude mięso z hodowli ekologicznych. W diecie dziecka znacznie częściej powinien gościć drób niż wieprzowina czy wołowina. Jeśli dziecko nie je mięsa, zadbaj o wartościowe źródła białka roślinnego i niezbędną suplementację witaminy B12.
  • Ryby – w szczególności tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, stanowią cenne źródło kwasów omega-3.
  • Orzechy, pestki, nasiona – migdały, pistacje, orzechy włoskie, pestki dyni, nasiona słonecznika to kolejne, wartościowe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin i składników mineralnych.
  • Oleje roślinne – oliwa z oliwek, olej lniany i inne, tłoczone na zimno oleje roślinne dostarczają dzieciom cenne witaminy i zdrowe kwasy tłuszczowe.

Jeśli jednak dziecko jest niejadkiem lub ma alergie i nietolerancje pokarmowe, warto skonsultować z lekarzem możliwość wprowadzenia dodatkowej suplementacji. Dla prawidłowego rozwoju młodego organizmu szczególnie ważne są:

Witamina A

Znajduje się w warzywach o żółto-pomarańczowym kolorze, na przykład w dyni, batatach oraz marchwi. Może mieć także zwierzęce źródła pokarmowe: z mleka, serów i jajek. Witamina A wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Ma pozytywny wpływ także na kondycję skóry i narządu wzroku.

Witamina C

Jej bogate źródło w diecie to między innymi czerwona papryka, natka pietruszki, cytrusy oraz owoce jagodowe. Witamina C wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego dziecka. Pozytywnie wpływa na wchłanianie żelaza, zwiększając przyswajalność tego pierwiastka ze spożywanych pokarmów. Stanowi silny antyoksydant, który przeciwdziała wolnym rodnikom.  

Witamina E

Występuje w oliwie z oliwek i oleju słonecznikowym. Zawierają ją migdały, orzechy laskowe, a także pomidory, brokuły i kiełki roślin. Witamina E wspomaga procesy metaboliczne zachodzące w organizmie. Ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego.

Witamina K

Jej dobrym źródłem są ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak rukola, roszponka, szpinak, jarmuż, brokuły czy brukselka. Witamina K jest niezbędna dla prawidłowego krzepnięcia krwi. Ponieważ bierze udział w przemianach wapnia, wpływa także na stan zdrowia kości u dziecka.

Witaminy z grupy B

Szczególnie ważna grupa witamin dla prawidłowego funkcjonowania metabolizmu składników pokarmowych. W ich skład wchodzi tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, biotyna, kwas foliowy, cholina, witamina B6 oraz witamina B12. Przyczyniają się także do właściwego funkcjonowania wielu układów, w tym nerwowego, odpornościowego i sercowo-naczyniowego. 

Witamina D

Jest syntezowana w głównej mierze poprzez skórę eksponowaną na promienie słoneczne. Znajduje się również w tłustych rybach morskich, takich jak łosoś, śledź czy makrela. Witamina D umożliwia transport wapnia do kości, pozytywnie wpływając na ich wzrost oraz mineralizację. Wspiera pracę układu odpornościowego i układu nerwowego

Multiwitaminy odpowiednie dla dzieci

Składniki mineralne w diecie dziecka

Dla prawidłowego rozwoju dzieci równie ważne co witaminy są również składniki mineralne. I one mogą znaleźć się w niektórych multiwitaminach:

  • Wapń – wpływa na krzepliwość krwi i funkcjonowanie mięśni. Kluczowy dla prawidłowej mineralizacji tkanki kostnej oraz zębów. Dobre źródło wapnia stanowią produkty mleczne: mleko, sery, jogurty.
  • Cynk – pozytywnie wpływa na gospodarkę hormonalną. Wzmacnia odporność i wspiera funkcjonowanie poznawcze. Cynk występuje w mięsie i niektórych owocach morza. Zawierają go pestki dyni, sery żółte, jaja, ryby i kasze.
  • Żelazo – jako składnik hemoglobiny umożliwia dotlenienie komórek organizmu. Zapewnia dzieciom witalność i dobre samopoczucie. Wspomaga układ nerwowy. Najwięcej żelaza zawiera nielubiana przez dzieci wątróbka, ale pierwiastek znajduje się też w orzechach, nasionach i roślinach strączkowych.
  • Magnez – przyczynia się do lepszego funkcjonowania układu nerwowego, dzięki czemu pozytywnie wpływa na samopoczucie i rozwój poznawczy dziecka. Źródłem magnezu są produkty zbożowe, orzechy, banany oraz kakao.
  • Jod – ważny dla hormonów produkowanych przez tarczycę. Wpływa na przemianę materii i dojrzewanie komórek młodego organizmu. Najlepsze źródło jodu stanowią ryby morskie.

Przeczytaj też: Żeń-szeń – właściwości i wpływ na organizm.

Jaką multiwitaminę wybrać?

Dobór multiwitaminy zależy od wieku i indywidualnych potrzeb dziecka. Z całą pewnością warto zasięgnąć w tej sprawie opinii lekarskiej, zwłaszcza jeśli dziecko jest małe. Przykładowo witaminy dla 2-latka nie powinny być podawane na własną rękę. Specjalista może zlecić wykonanie określonych badań krwi w celu ustalenia poziomu witamin i minerałów w organizmie, by dobrać bezpieczną suplementację. Po pewnym czasie podawania witamin badania powinny zostać powtórzone, aby sprawdzić, czy suplementacja działa.

W jakiej formie podawać multiwitaminy dla dzieci?

Na rynku suplementów diety znajdziesz szeroki wybór multiwitamin dla dzieci. Zawierają one wiele składników i mogą mieć różną formę, na przykład tabletek do ssania, płynów, kropel, pastylek musujących, gum, a nawet żelek. Z całą pewnością najlepsze witaminy dla dzieci to te bez dodatku cukru. Mogą zawierać natomiast sok owocowy, dzięki któremu zachęcają najmłodszych do spożywania. Dobre witaminy dla dzieci powinny charakteryzować się łatwym podaniem. Zamiast trudnych do przełknięcia tabletek czy kapsułek lepiej wybierz musujące pastylki do rozpuszczenia w wodzie – dziecko wypije to ze smakiem. Postaw na kompleks kilku lub kilkunastu najważniejszych witamin, które można łączyć ze sobą.