Skip to main content

Z wiekiem kondycja serca naturalnie ulega osłabieniu . Zachodzą zmiany w budowie i funkcjonowaniu tego narządu, u każdego przebiegające w innym tempie. Także Twój styl życia i nawyki żywieniowe wpływają na to, jak długo będzie zdrowe i silne. Jeżeli chcesz zadbać o wsparcie serca, uwzględnij witaminy i minerały w swoim codziennym jadłospisie, które mogą wspomóc jego funkcjonowanie.

Ważne witaminy dla serca

Na zdrowie serca szczególny wpływ ma stres oksydacyjny i stężenie homocysteiny w organizmie. Aby zachować serce w prawidłowej kondycji należy szczególnie zwrócić uwagę na stres oksydacyjny, który wywoływane jest wolnymi rodnikami krążącymi w organizmie. Ponadto istotny jest również odpowiedni poziom homocysteiny. Do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym przyczyniają się witaminy A, C i E, natomiast do utrzymania prawidłowego stężenie homocysteiny we krwi witaminy z grupy B.

Witamina A

Retinoidy nazywane witaminą A stanowią silne antyoksydanty, które odgrywają rolę w procesie specjalizacji komórek. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A u osoby dorosłej wynosi 800 μg.

Najlepsze źródła pokarmowe witaminy AZawartość witaminy A w 100 g
Wątróbka18 000 IU
Bataty14 190 IU
Jarmuż9 990 IU
Dynia 8 500 IU
Masło2 500 IU
Jajka520 IU

Witaminy z grupy B

Witamina B12, B6 i kwas foliowy mają kluczowy wpływ na stężenie homocysteiny w organizmie. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12 u osób dorosłych wynosi 2,4 µg, na witaminę B6 – 1,4 µg, a na foliany aż 200  µg.

Najlepsze źródła pokarmowe witaminy B12Zawartość witaminy B12 w 100 g
Małże90 µg
Wątróbka drobiowa25 µg
Makrela wędzona9 µg
Łosoś3 µg
Wołowina2,6 µg
Jaja1,1 µg
Najlepsze źródła pokarmowe witaminy B6Zawartość witaminy B6 w 100 g
Kasza gryczana0,67 mg
Zarodki pszenne1300 µg
Wątróbka 60 µg
Mięso drobiowe55 µg
Sardynki15 µg
Jajka10 µg
Najlepsze źródła pokarmowe kwasu foliowegoZawartość kwasu foliowego w 100 g
Jarmuż140 μg
Rukola95 μg
Brukselka60 μg
Szpinak58 μg
Szparagi52 μg
Chleb pełnoziarnisty42 μg

Witamina C

Wymieniając witaminy na wsparcie serca, nie sposób pominąć kwasu askorbinowego, który słynie z właściwości antyoksydacyjnych. Neutralizuje wolne rodniki i pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu, w celu utrzymania prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych.  Osoba dorosła potrzebuje 80 mg witaminy C dziennie.

Najlepsze źródła pokarmowe witaminy CZawartość witaminy C w 100 g
Papryka żółta, czerwona, zielona160, 130, 80 mg
Natka pietruszki160 mg
Kiwi93 mg
Brokuły90 mg
Brukselka85 mg
Truskawki mg

Witamina E

Tokoferole i tokotrienole to kolejne silne antyoksydanty, które przyczyniają się do zdrowej kondycji serca, dzięki ochronie komórek przed wolnymi rodnikami. Osoby dorosłe potrzebują 12 mg witaminy E na dobę. 

Najlepsze źródła pokarmowe witaminy EZawartość witaminy E w 100 g
Nasiona słonecznika35 μg
Olej rzepakowy26 μg
Migdały26 μg
Olej słonecznikowy25,6 μg
Oliwa z oliwek14,5 μg
Orzechy laskowe15 μg

Pamiętaj, że zapotrzebowanie na poszczególne witaminy zależy od wieku oraz płci. Jeżeli chcesz zadbać o swoje zdrowie po menopauzie, sprawdź, jakie witaminy są szczególnie ważne dla kobiet po 50. roku życia.

Składniki mineralne dla serca

Kolejne składniki odżywcze istotne dla pracy serca to makro- i mikroelementy. Substancje mineralne uczestniczą m.in. w skurczach mięśnia sercowego. Przyczyniają się do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi

Witaminy na serce

Potas

Ten makroelement ma kluczowy wpływ na ciśnienie krwi oraz miarowe bicie serca, dlatego, że wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni. Dzienne zapotrzebowanie na potas u osób dorosłych wynosi 2000 mg.

Najlepsze źródła pokarmowe potasuZawartość potasu w 100 g
Awokado600 mg
Ziemniaki443 mg
Banany360 mg
Buraki348 mg
Ananas220 mg
Brzoskwinie152 mg

Wapń

Wapń stanowi kolejny minerał niezbędny dla zdrowia. Ma korzystny wpływ na kondycję kości i zębów, funkcjonowanie układu nerwowego, a także na procesy krzepnięcia. Według zaleceń osoba dorosła potrzebuje 800 mg wapnia na dobę.

Najlepsze źródła pokarmowe wapniaZawartość wapnia w 100 g
Parmezan1380 mg
Mak1266 mg
Ser gouda807 mg
Orzechy laskowe186 mg
Jogurt naturalny170 mg
Mleko120 mg

Sód

Ten pierwiastek razem z wapniem wpływa na gospodarkę wodną organizmu. Równowaga obu składników mineralnych przyczynia się do prawidłowego ciśnienia krwi. Najwięcej sodu zawiera sól kuchenna, obecna w większości produktów spożywczych. 1 łyżeczka soli zawiera ok. 2000 mg sodu, co spełnia dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby nie przekraczać spożycia 5-6 g soli na dobę, co odpowiada 1 płaskiej łyżeczce do herbaty. 

Magnez

Pierwiastek chemiczny wspiera pracę układu nerwowego i mięśniowego.Dorośli mężczyźni potrzebują 350 mg magnezu na dobę, a kobiety – 265 mg.

Najlepsze źródła pokarmowe magnezuZawartość magnezu w 100 g
Kasza gryczana 221 mg
Pestki dyni178 mg
Szpinak158 mg
Soja155 mg
Botwinka140 mg
Fasola biała113 mg

Selen

Ten mikroelement również chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.  Osoba dorosła potrzebuje 55 μg selenu na dobę.

Najlepsze źródła pokarmowe selenuZawartość selenu w 100 g
Orzechy brazylijskie 103 μg
Małże80 μg
Tuńczyk60 μg
Pierś z kurczaka32 μg
Łosoś26 μg
Jaja23 μg

Wszystkich powyżej opisanych składników należy dostarczać wraz z odpowiednio zbilansowaną dietą. Prawidłowo dobrany i zróżnicowany jadłospis powinien pokrywać dzienne zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze. Z tego powodu, aby wesprzeć i odpowiednio zadbać o serce i układ krążenia warto przyjrzeć się swoim nawykom żywieniowym i wprowadzić do niego zróżnicowane produkty. W razie potrzeby można rozważyć dodatkową suplementację niektórych składników. 

Jak zadbać o prawidłową suplementację witamin i minerałów na serce u osób starszych? Wykonuj regularne badania

Wiele osób pyta lekarzy, jak wesprzeć serce u starszej osoby. Warto wykonywać regularne badania diagnostyczne. Na ich podstawie specjalista dokona diagnozy i w razie potrzeby zaleci odpowiednio dobrane składniki. W przypadku osób starszych często przepisuje się produkty multiwitaminowe, w których składzie znajdują się witaminy i minerały przydatne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Wśród nich znajduje się choćby żelazo, a; właściwości i rola w organizmie tego związku dotyczą również układu krwiotwórczego.

Jak wesprzeć serce? Postaw na dobre nawyki!

  • Aktywność fizyczna – w ciągu tygodnia Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje co najmniej 75-150 minut wysiłku fizycznego o dużej intensywności lub 150-300 minut aktywności o umiarkowanej intensywności. Dla zdrowia serca szczególnie korzystny jest wysiłek aerobowy. Zależnie od stanu zdrowia może być to np. bieganie, jazda na rowerze, spacer, pływanie albo taniec.
  • Zdrowa dieta – Twój jadłospis powinien bazować na świeżych warzywach i owocach, zdrowych tłuszczach i wartościowych źródłach białka. Unikaj spożycia nadmiernej ilości kalorii, niezdrowych tłuszczów, nadmiaru cukru i soli. 
  • Zdrowy sen – zapewnia prawidłową regenerację organizmu, mając wpływ także na serce. Osoby dorosłe powinny przesypiać 7-8 godzin w ciągu doby.
  • Ograniczenie stresu – to jeden z kluczowych sposobów, jak poprawić pracę serca. Zadbaj o czas na odpoczynek i stosuj techniki relaksacyjne.

Co na wsparcie serca? Podsumowanie

Liczne składniki odżywcze w Twoim jadłospisie mogą wspierać prawidłowe funkcjonowanie mięśnia sercowego. Jeżeli rozważasz suplementację, zapytaj lekarza, jakie witaminy na serce możesz stosować i w jakich dawkach. Nie bez znaczenia pozostaje także Twój styl życia. Zadbaj o regularną aktywność fizyczną, zdrowe odżywianie, odpowiednią ilość snu i ogranicz stres.

Źródła: 

  • https://journals.viamedica.pl/choroby_serca_i_naczyn/article/download/47728/38090 [data dostępu: 24.01.2024]
  • https://journals.viamedica.pl/kardiologia_polska/article/download/79157/61458 [data dostępu: 24.01.2024]
  • https://vitapedia.pl/sardynki [data dostępu: 24.01.2024]
  • https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/wapn-znaczenie-zrodla-przyklady-realizacji-z-diety/ [data dostępu: 24.01.2024]