Dbanie o zdrowie zimą jest szczególnie ważne. Niska temperatura na zewnątrz, ograniczony dostęp do światła słonecznego, i mniejsze spożycie świeżych warzyw oraz owoców mogą skutkować zmniejszeniem odporności . W Polsce zimą wiele osób doświadcza zwiększonego zapotrzebowania na witaminy w okresie zimowym i minerały, które wspomagają działanie układu odpornościowego. Aby w pełni zadbać o odporność, warto skupić się na pełnowartościowym odżywianiu, a w razie potrzeby po konsultacji ze specjalistą, wdrożyć także suplementację.
Jakie skutki ma niedostateczna podaż witamin ?
Witaminy i minerały wspierają prawidłowa pracę całego organizmu na wielu różnych płaszczyznach. Dzięki nim jesteśmy w stanie poradzić sobie z codzienną pracą i obowiązkami, zachować dobre samopoczucie oraz sprawność fizyczną. W momencie kiedy nasze zapotrzebowanie istotnie przewyższa ilość dostarczanych składników, poprzez ubogą dietę może dochodzić do:
- przewlekłego zmęczenia,
- gorszego samopoczucia psychicznego,
- niższej odporności,
- słabszej kondycji włosów, skóry i paznokci,
- zaburzonego funkcjonowania różnych układów w organizmie.
Podaż witamin i minerałów na prawidłowym poziomie jest szczególnie istotna u dzieci, których organizm nadal się rozwija. Odpowiednio zróżnicowana dieta powinna dostarczać wszystkich potrzebnych składników odżywczych, aby kształtujący się wciąż organizm dziecka działał prawidłowo.
Jak zadbać o zdrowie zimą?
Aby zachować dobrą kondycję zdrowotną w okresie zimowym, należy zadbać o siebie holistycznie. Zaleca się przede wszystkim:
- Ciepły ubiór – aby nie doprowadzić do wychładzania organizmu.
- Unikanie zatłoczonych miejsc publicznych.
- Częstsze mycie rąk – prawidłowa higiena jest pierwszym krokiem do zadbania o siebie.
- Nierezygnowanie z aktywności fizycznej – ona również ma wpływ na dobre samopoczucie oraz odporność.
- Pełnowartościowe odżywianie – dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych, a w razie potrzeby także ich suplementowanie.
- Więcej czasu na sen i odpoczynek – zimą organizm napotyka więcej wyzwań, dlatego warto zapewnić dodatkowe możliwości na regenerację.
Witaminy zimą
Ograniczony dostęp do promieni słonecznych, a także świeżych owoców i warzyw powoduje często zwiększone zapotrzebowanie na witaminy i minerały zimą. Warto zwrócić uwagę przede wszystkim na takie składniki odżywcze jak:
- Witamina D – ze względu na szerokość geograficzną Polski aż 70% Polaków może mieć zwiększone zapotrzebowanie na witaminę D. Wynika to z ograniczonego dostępu do światła słonecznego w miesiącach jesiennych oraz zimowych. Witamina D jest syntezowana przez skórę pod wpływem promieniowania UVB. Z tego względu zaleca się jej suplementację przynajmniej od września do maja. Osobom stosującym filtry przeciwsłoneczne i wykonujące prace biurowe zaleca się natomiast suplementację witaminą D przez cały rok.
- Witaminy z grupy B – źródłem wielu witamin z grupy B są zielone warzywa liściaste i strączki, których zimą jadamy znacznie mniej. Tymczasem te witaminy w organizmie mają kluczowe znaczenie dla prawidłowego metabolizmu energetycznego, funkcjonowania poznawczego i równowagi hormonalnej. Suplementacja folianów jest szczególnie ważna dla kobiet planujących macierzyństwo i w ciąży.
- Witamina C – pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, który wymaga szczególnego wsparcia właśnie w okresie zimowym. Wiosną i latem łatwiej dostarczyć organizmowi ten silny przeciwutleniacz, ponieważ jego doskonałym źródłem są między innymi papryka, natka pietruszki, truskawki i czarna porzeczka.
- Magnez –To kluczowy dla zdrowia pierwiastek, który poprawia pracę szarych komórek, oraz wzmacnia układ odpornościowy, przez co jest szczególnie potrzebny zimą.
- Cynk – występujący między innymi w pomidorach, natce pietruszki oraz warzywach kapustnych wspiera płodność, zdrowie skóry i układu trawiennego. Jeżeli zachodzi taka potrzeba, zimą warto rozważyć jego suplementację.
- Żelazo – ze zwiększonym zapotrzebowaniem na ten pierwiastek zimą szczególnie mogą się zmagać weganie i wegetarianie poprzez ograniczone spożycie zielonych warzyw liściastych. Ponadto zmniejszona podaż w tym czasie witaminy C w organizmie, również wpływa na ilość pierwiastka, z uwagi, że to właśnie ta witamina zwiększa przyswajanie żelaza.
Kto może rozważyć kompleks witamin?
Rozpoczęcie suplementacji witaminowej zawsze powinna poprzedzać konsultacja lekarska. Na podstawie przeprowadzonego wywiadu medycznego specjalista zleca wykonanie odpowiednich badań krwi, które wskażą zapotrzebowanie naszego organizmu na konkretną witaminę i pozwolą dobrać właściwą dawkę preparatów witaminowych i mineralnych. Konieczność suplementacji może dotyczyć każdego: niezależnie od wieku oraz płci, a przeważnie zachodzi, gdy nie dostarczamy organizmowi razem z pożywieniem wszystkich wymaganych składników.
Jak uzupełnić witaminy w organizmie?
W kwestii takiej jak dbanie o zdrowie zimą podstawę zawsze powinna stanowić pełnowartościowa dieta oraz aktywny tryb życia. Nie rezygnuj z jedzenia warzyw i owoców. Oprócz nich regularnie spożywaj produkty pełnoziarniste, orzechy oraz tłoczone na zimno oleje roślinne. W diecie wspierającej organizm w okresie zimowym powinno znaleźć się także chude mięso i ryby. Zadbaj o sen i aktywność fizyczną, unikaj natomiast stresu i przepracowania. Jeżeli zajdzie taka konieczność wybieraj suplementy diety wysokiej jakości, od sprawdzonych producentów. Na rynku jest dostępnych wiele preparatów multiwitaminowych, na przykład kompleks witamin Plusssz Multiwitamina + Minerały, który nie zawiera cukru, a w swoim składzie oprócz witamin ma również minerały jak m.in. wapń, magnez i cynk.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.