POWRÓT

Nadmiar wody w organizmie – przyczyny i jak się go pozbyć?

 

Dieta bogata w witaminy i minerały na wsparcie zdrowia i samopoczucia

 

Witaminy i minerały to niezbędne składniki odżywcze, które wspierają wiele funkcji w naszym organizmie, 
w tym m.in. pracę układu odpornościowego, zdrowie kości, funkcje poznawcze oraz metabolizm energii. 
Aby zadbać o ich prawidłowy poziom, należy zwrócić szczególną uwagę na to, co pojawia się na naszych talerzach. Kluczem jest pod tym względem utrzymanie różnorodności diety i spożywanie takich pokarmów jak np. owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy, nasiona, ryby oraz chude mięso, które stanowią cenne źródło witamin i minerałów.

 

Regularne dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych wpływa także na nasz nastrój i poziom energii. Witaminy i minerały pomagają w redukcji stresu, wpływają na jakość snu i wspierają funkcje układu nerwowego. W efekcie osoby, które dbają o dietę bogatą w te składniki, często mają lepsze samopoczucie i większą odporność na wyzwania życia codziennego. Co ważne, zbilansowana dieta to także inwestycja w zdrowie, która przynosi długoterminowe korzyści i wspiera ogólną jakość naszego życia.

 

 

Które witaminy w diecie są najważniejsze?

 

Nie ulega wątpliwości, że najlepszym sposobem na zwiększenie podaży witamin i minerałów jest dostarczanie ich wraz z codzienną dietą. Warto to robić m.in. poprzez wybór wysokiej jakości produktów pochodzących od sprawdzonych dostawców oraz sięganie po żywność niskoprzetworzoną, która zawiera duże ilości witamin i minerałów. Jak to wygląda w praktyce?

 

Witamina A w codziennej diecie

 

Witamina A odgrywa bardzo ważną rolę w utrzymaniu zdrowia wzroku, skóry, błon śluzowych i dobrej kondycji układu odpornościowego. Niedostateczna podaż tego składnika może objawiać się pogorszoną kondycją skóry, włosów i paznokci. Aby temu zapobiec, warto wzbogacić codzienną dietę m.in. o:

 

  • warzywa, takie jak marchew, bataty, dynia, szpinak i papryka (źródła beta-karotenu);
  • owoce, takie jak brzoskwinie, śliwki oraz wiśnie;
  • podroby, jaja, masło, tłuste ryby (źródła retinoidów).

 

Warto pamiętać o tym, że witamina A rozpuszcza się w tłuszczach. Chcąc zwiększyć jej wchłanianie 
w organizmie, należy spożywać ją w połączeniu z produktami zawierającymi zdrowe tłuszcze, np. dodać oliwę z oliwek do sałatki z marchewką lub piec bataty z odrobiną oleju kokosowego.

 

Dieta bogata w witaminy z grupy B

 

Witaminy z grupy B, takie jak tiamina (B1), ryboflawina (B2), niacyna (B3), kwas pantotenowy (B5), pirydoksyna (B6), biotyna (B7), kwas foliowy (B9) i kobalamina (B12), są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także dla zdrowia skóry, włosów i paznokci. Ze względu na to, że są rozpuszczalne w wodzie, organizm nie przechowuje ich w dużych ilościach, co wymaga dostarczania wraz 
z pożywieniem.

 

Chcąc zadbać o właściwy poziom energii i trawienie warto włączyć do diety witaminy z grupy B, które znajdziemy w:

 

  • produkty pełnoziarniste, m.in. pieczywo, brązowy ryż i płatki owsiane;
  • mięso i ryby – czerwone mięso, wieprzowina i ryby są cennym źródłem witaminy B3, B6 oraz B12, wpływając tym samym korzystnie na zdrowie układu nerwowego;
  • nabiał – mleko, jogurty i sery są bogate w witaminę B2 i B5, które wspierają metabolizm energii 
oraz zdrowie skóry;
  • rośliny strączkowe – fasola, soczewica i groch zawierają kwas foliowy, tiaminę i niacynę, 
które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie serca oraz mózgu;
  • zielone warzywa liściaste – brokuły, sałata, szpinak i jarmuż są źródłem kwasu foliowego, 
który wspiera produkcję czerwonych krwinek i prawidłowy rozwój płodu.

 

Witamina C w diecie a ochrona komórek przed stresem oksydacyjnym

 

Witamina C wspiera układ odpornościowy, bierze udział w produkcji kolagenu i chroni komórki przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Włączenie tego składnika do codziennej diety jest zatem szczególnie istotne w przypadku dzieci oraz młodzieży, aby móc tym samym zwiększyć ich odporność, czyli ochronę ich młodego organizmu. Najlepszym źródłem witaminy C są świeże owoce i warzywa, takie jak:

 

  • cytrusy, w tym pomarańcze, grejpfruty, cytryny i limonki;
  • czarna porzeczka;
  • kiwi;
  • truskawki;
  • papryka czerwona i żółta;
  • brokuły;
  • kapusta kiszona.

 

Sprawdź też, jakie witaminy dla dziecka w wieku szkolnym warto podawać.

 

Dieta bogata w witaminę D

 

Witamina D, określana również jako „witamina słońca” pełni ważną rolę w utrzymaniu zdrowia kości i zębów, a także prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Chociaż organizm człowieka jest w stanie syntetyzować tę witaminę pod wpływem promieni słonecznych, to w sezonie jesienno-zimowym ekspozycja na słońce może okazać się niewystarczająca. Z tego powodu ważne jest, aby dostarczać witaminę D również z pożywienia, np. poprzez spożywanie:

 

  • tłustych ryb, takich jak makrela, łosoś, tuńczyk i śledź;
  • olejów z ryb, czyli tranu;
  • jaj;
  • wątróbki, zwłaszcza wieprzowej i wołowej.

 

 

Jak uzupełnić witaminy w organizmie? Podsumowanie.

 

Chcąc uzupełnić dietę o witaminy, warto spożywać produkty bogate w witaminy A, C, D i te z grupy B, takie jak owoce, warzywa, ryby i orzechy. Suplementację należy rozważyć, gdy dieta nie zapewnia wystarczających ilości witamin, szczególnie w przypadku specjalnych potrzeb zdrowotnych. W razie wątpliwości warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, który pomoże w opracowaniu odpowiedniej diety, a także przygotuje indywidualny plan suplementacji dostosowany do potrzeb danego pacjenta.

 

 

Bibliografia:

Gawęcki J., Żywienie Człowieka podstawy nauki o żywieniu, TOM 1, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2018.
Gawęcki J., Żywienie Człowieka zdrowego i chorego, TOM 2, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2018.